Als het wijzigen van een rechtstoestand alleen afhangt van het uiten van een wil, is sprake van een wilsrecht. Dit is bijvoorbeeld het geval als een verzekeringsmaatschappij schriftelijk toezegt dat zij een bepaalde schadeclaim vergoedt en de uitbetaling alleen nog afhangt van de acceptatie door degene die recht heeft op de schadevergoeding. De ontvanger heeft dan een wilsrecht.
Onlangs was voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het geding vanaf wanneer een dergelijk wilsrecht meetelt als bezitting in box 3. In de betreffende zaak ging het om een schadevergoeding van € 560.000 voor een verkeersongeval, waarbij blijvend letsel was opgetreden.
In deze zaak had de verzekeringsmaatschappij uiteindelijk op 9 december 2013 een vaststellingsovereenkomst ondertekend, waarin genoemde som werd toegezegd. Het slachtoffer van het ongeval hoefde deze alleen nog maar te ondertekenen om de vordering op de verzekeringsmaatschappij te laten ontstaan.
Volgens het hof had het slachtoffer hiermee in eigen hand om de vordering op de peildatum voor box 3, dat was in dit geval 1 januari 2014, te laten ontstaan. De waarde van bezittingen en schulden wordt voor de aangifte namelijk bepaald op 1 januari van het jaar: de peildatum. De vordering telde in deze zaak dan ook al mee ter bepaling van de belastingheffing in box 3 voor 2014. Dat de vordering pas na 1 januari 2014 werd geclaimd en pas op 28 januari 2014 werd uitbetaald, deed hieraan niet af. De waarde van de vordering bedroeg namelijk ook op 1 januari 2014 al € 560.000.